sin - proszę o sprawdzenie zadania
~MICHAŁ: Proszę o sprawdzenie poprawności, ponieważ nie mam odpowiedzi:
Dwa boki trójkąta ostrokątnego o polu 10,52 mają długości 6cm i 7cm. Znajdź miarę tego
trójkąta, w którego ramionach zawierają się boki o danych długościach.
P = 12*a*b*sin(alfa)
10,52 = 12*6*7*sin(alfa)
10,52 = 21*sin(alfa)
110,25 = 21*sin(alfa) / −21
sin(alfa) = 98,25
28 lis 02:11
Basia:
chyba źle przepisałeś treść
to pole P=10,5 a nie 10,52
metoda jest dobra tylko wynik bez sensu; przecież −1 ≤ sinα ≤ 1
policz dla P=10,5
wyjdzie sinα=12 czyli α = 30o
28 lis 09:25
~MICHAŁ: Pole to na 100% 10,52
28 lis 15:35
bartek: Mam wrazenie ze pole to 10,5 cm 2, a nie 10,52
28 lis 15:38