SZYBKIE I ŁATWE DLA WIĘKSZOŚCI
ŁATWE: Mam stożek o objętości 12 π cm
3 i o wysokości 9 cm.. Jaki jest promień koła, z którego
mogę wyciąć powierzchnię do zwinięcia rożka (chodzi o takie rożki w kształcie stożka, do
którego wlewa się sok)

?
Jak można to jakieś obliczenia. Powinien wyjść
√85
19 mar 22:09
kamil: podpowiadam
19 mar 22:11
kamil: ze wzoru na objetosc obliczysz promien podstawy, promien kolo z ktorego mozna zrobic ten
rozek jest w tym wypadku tworzaca stozka a jej dlugosc obliczysz z tw pitagorasa
l2=h2+r2
19 mar 22:13
ŁATWE: Czyli ze wzoru na objętość (V=1/3 π r2 H) wyliczyć r (mi wychodzi √4=2) i później z
pitagorasa obliczyć l?
19 mar 22:16
kamil: dokladnie tak
19 mar 22:17
ŁATWE: wielkie dzięki!
19 mar 22:17
Eta:
V = πr
2*H/3 ( podstaw dane z zad.
obliczysz r = 2 cm
długość R --- tego koła to tworząca "l" tego stożka:
wyliczamy ją z tw. Pitagorasa:
l
2 = H
2 + r
2 podstaw i otrzymasz taką odp jak podajesz
Powodzenia
19 mar 22:19
Eta: Sory kamil!
nie widziałam wcześniej Twojego wpisu
19 mar 22:20
ŁATWE: masz czas na jeszcze jedno krótkie zadanko?
19 mar 22:23
kamil: dawaj
19 mar 22:25
ŁATWE: Z 26 m materiału krawcowa chce uszyć długie i krótkie spodnie - łącznie 16 sztuk. Na
jedną sztukę długich spodni zużyje 1,1 m mat. a na krótkie 0,5 m. Nierównością
umożliwiającą wyznaczenie największej liczby sztuk długich spodni możliwej do uszycia
jest...
19 mar 22:27
ŁATWE: Podziękowania muszę złożyć także Ecie.

Dzięki!
19 mar 22:27
kamil: a wiec,
x-ilosc spodni dlugich y -ilosc spodni krotkich
1.1x+0,5y≤26 i x+y=16 podstaw i masz
19 mar 22:30
ŁATWE: ale jak podstawić, bo coś nie łapię..
19 mar 22:33
kamil: wyznacz z drugiego wzoru y ip odstaw do pierwszego
19 mar 22:35
ŁATWE: o Boże jaki ja ciemny... klękajcie narody.. dzięki za pomoc, naprawdę wielkie dzięki!
szkoda, że nie mam Ci się jak odwdzięczyć...

jak coś, to zajrzyj jeszcze tu, bo mogę mieć jeszcze jedno zadanko..
19 mar 22:38