megi: 1) Δ=b
2 − 4ac
Δ= 15
2 − 4*(−3)*18 = 225+216=441 ,
√Δ=21
| | −b−√Δ | | −15−21 | |
x1= |
| = |
| = 6 |
| | 2a | | −6 | |
| | −b+√Δ | | −15+21 | |
x2= |
| = |
| = −1 |
| | 2a | | −6 | |
2) −5(x
2−25)=0
−5(x−5)(x+5)=0
x
1=5 x
2=−5
znając wzory powinieneś sobie poradzić z resztą. jeśli nie dajesz rady, to napisz z czym
konkretnie masz problem. w 3 i 4 musisz skorzystac ze wzoru skróconego mnozenia. w 5 wymnożyc
i z delty. 4 i 5 to nierówności, wiec musisz na osi zaznaczyc, te miejsca zerowe które
policzysz