pomoc
agataa: Proszę żeby ktoś sprawdził czy dobrze rozumuje
Oblicz V i Pp graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 8 cm i przekątnej ściany
bocznej 12 cm.
a= 6 cm
Pp = a
2 √3 : 4
Pp= 36
√3: 4
Pp= 9
√3
Pb= 3 *6*9
√3
Pb= 162
√3
V = Pp *H
V= 9
√3 *8 =

?
Pc= 2Pp + 2b= 2* 9
√3+ 162
√3= 180
√3cm
2
27 lis 23:06
agataa: Potrzebuję tego na jutro i nie wiem czy dobrze
27 lis 23:13
kasia:

To rysunek ściany bocznej. Czy a może równać się 6?
27 lis 23:16
agataa: nie wiem
27 lis 23:28
ICSP: Jak nie wiesz to skorzystaj z najbardziej znanego twierdzenia o trójkącie prostokątnym
27 lis 23:30
kasia: a
2+8
2=12
2
a=2
√10
P
p=5
√3
V=P
p*H
V=5
√3*8=40
√3
P
c=2P
p+3aH
P
c=10
√3+3*2
√10*8
P
c=10
√3+48
√10
27 lis 23:36
kasia: błąd
a=4√5
wyliczenia należy poprawić
28 lis 13:33