Ciągi
Godzio:
Nie mogę coś znaleźć wzoru ogólnego takiego ciągu:
a
0 = 1
| | 1 | |
an + 2 = |
| (an + an + 1) |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | | 11 | |
1, |
| , |
| , |
| , |
| ,... |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
27 lis 23:02
Trivial:
2a
n+2 − a
n+1 − a
n = 0
Podstawiamy a
n → q
n.
2q
n+2 − q
n+1 − q
n = 0 / :q
n
2q
2 − q − 1 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
Zatem rozwiązanie ogólne jest:
| | 1 | | 1 | |
an = c1*(− |
| )n + c2*1n = c1*(− |
| )n + c2. |
| | 2 | | 2 | |
Dopasuj teraz stałe i gotowe.
27 lis 23:18
Godzio:
Dzięki
27 lis 23:25
Godzio:
Hmm zrobione, ale z ciekawości tak się zazwyczaj znajduje wyraz ogólny ciągu określonego
rekurencyjnie ?
27 lis 23:39
Trivial: Jest takie twierdzenie do rozwiązywania równań liniowych czy coś. Poszukaj − z niego
skorzystałem.
27 lis 23:42