PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC
Seleri: PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC
w(x)=−1/3x5+8/3x4+3x3
27 lis 21:14
kachamacha: i?
27 lis 21:15
Seleri: proszę o rozwiązanie należy rozłożyć na czynniki
27 lis 21:19
kachamacha: wyłącz x3 przed nawias i z tego co w nawiasie otrzymasz−wyznacz Δ,miejsca zerowe i przedstaw w
postaci iloczynowej
27 lis 21:21
Seleri: nie wyjdzie
27 lis 21:23
Seleri: próbowałem −1/3x3 ale chyba robie błąd, możesz to rozwiązać?
27 lis 21:24
kachamacha: wyjdzie wyjdzie
27 lis 21:24
kachamacha: pokaz co dalej
27 lis 21:24
Seleri: w delcie mi nie wychodzi
27 lis 21:29
AC:
To napisz jak to liczyłeś!
27 lis 21:31
Seleri: −1/3x5+8/3x4+3x3=−1/3x3(x2−8x−3)
Δ=b2−4ac
Δ=64−4*1*(−3)
Δ=64+12
Δ=76
no i jak podstawiam mi nie wychodzi
27 lis 21:34
AC:
Jeśli tam jest 3x3 i wyłączasz −1/3x3
to zostanie −9
27 lis 21:39
27 lis 21:39
Seleri: Rzeczywiście, dziękuję.
27 lis 21:42