Ulamki zwykle
agataaa: Proszę o sprawdzenie

W polecaniu pisze: Przedstaw w postaci ułamka zwykłego:
(4
−2: 5
−1) * ( 2
−3 :
52−2)
= (
116 :
15) * (
18 :
425)
=
516 *
2532
=
125512
27 lis 21:13
27 lis 21:15
agataaa: | | 125 | | 5 | |
aha czyli wystarczy napisać |
| = ( |
| )3 |
| | 512 | | 8 | |
27 lis 21:21
kachamacha: od razu mogłas zauważyc wspólne podstawy,i nie podnosić do potęg tylko stosować twierdzenia na
potęgach
27 lis 21:22
agataaa: czyli zadanie moze byc nie uznane?
27 lis 21:24
agataaa: Jesli nie sprawo Ci to kłopotu to napisz mi choć początek żebym wiedziała jak. Z góry dzięki
27 lis 21:31
kachamacha: | | 5 | |
rozumiem że |
| jest całe do potęgi −2? |
| | 2 | |
27 lis 21:32
Darek: kachamacha mogłabyć pomóc w moim poście? Wiem, że to nie mój temat za co bardzo przepraszam.
27 lis 21:33
27 lis 21:35
kachamacha: no i za szybko poszło
27 lis 21:35
kachamacha: | 4−1 | | 2−3 | | (22)−2 | | 2−3*2−2 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 5−1 | | | | 5−1 | | 5−2 | |
| | 2−4*2−5 | | 53 | | 53 | | 53 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 5−3 | | 29 | | (23)3 | | 83 | |
27 lis 21:41
27 lis 21:41
agataaa: DZIĘKUJĘ
27 lis 21:42
agataaa: teraz widzę podstawy
27 lis 21:43