Pomocy!!!
shawty: Rozłóż na czynniki wielomiany, wyłączając wspólny czynnik poza nawias:
a) W(x)= (2x − 3)(x
2 −3) − (2x − 3)(5+ 2x
2)
b) W(x)= (x
2 + 1)(x + 3) − (x+3)(4 − 3x
2)
c) W(x)= (2x
2 + 5)(x − 1) − (x
2 + 9)(x − 1)
Z góry dziękuję za pomoc
27 lis 20:55
longcatt: pomoc czyli nie rozwiązanie,
więc zobacz na pkt a
musisz wyciągnąć (2x−3) przed całość i będzie (2x−3)[(x2−3)−(5+2x2)] potem ten drugi
(kwadratowy nawias obliczasz odejmujesz itd. i gotowe
kolejne pkt tak samo
27 lis 20:58
kachamacha: a)
(2x−3)(x2−3−5−2x2)=(2x−3)(−8−x2)
27 lis 20:59