procenty
grzes: sprawdzi ktoś

zmiewzano200g 5% roztworu soli i 100g 8% roztw. soli, oblicz ilu procentowy roztwór
otrzymano
27 lis 20:45
kachamacha: podaj rozwiązania to sprawdzimy
27 lis 20:46
longcatt: 18%
27 lis 20:53
Eta:

5*200 +8*100= p*300
p= ............
27 lis 20:56
kachamacha: myślę że źle
27 lis 20:56
longcatt: 200g 5% ⇒masz 10g substancji
100g 8% ⇒masz 8 g substancji
100g+300g=300g
10g+8g=18g
Cp=msmr8100%=18g300*100% ⇒ 6% sorry coś pomyliłem u góry
27 lis 21:01
grzes: 200 pomnożyc 5%
100 ................8%
czy tak
27 lis 21:12
longcatt: tak to dostaniesz masę substancji a potem do wzoru
27 lis 21:12
Eta:
Czy takie trudne było dokończenie

300p= 1800
p= 6%
27 lis 21:14