trtt
Ania: Windą zatrzymującią się na 6 piętrach jedzie 4 pasażerów. Jakie jest prawdopodobienstwo
ze kazdy pasazer wysiadzie na innym pietrze ?
19 mar 21:58
kamil: A-zdarzenie ze pasazerowie wysiada na tych samych pietrach
A=6 bo 6 pieter
Ω=64 bo kazdy ma 6 mozliwosci teraz postaw do wzoru P(A)=A/Ω
19 mar 22:05
Basia: Kamilu rozumiem, że chciałeś wykorzystać zdarzenie przeciwne do A, ale to co napisałeś to
nie jest zdarzenie A'.
AuA' = Ω
a gdzie takie zdarzenie: dwóch wysiada na 3 i dwóch na 5 ?
19 mar 22:11
Basia: |A| = 6*5*4*3
P(A) = 6*5*4*3 / 64 = 5*4*3 / 63 = 5*2 / 62 = 10/36 = 5/18
pomyślcie z Anią dlaczego tak jest !
19 mar 22:13
kamil: tak tak sorki moj blad. chyba musze odpoczac bo jzu nie wiem co pisze... bylem swiecie
przekonany ze chodzi o to ze wysiadaja na tym samym pietrze
19 mar 22:15
Basia: Wszystkim nam zdarzają sie błedy! Ludzka rzecz.Pozdrawiam i miłego odpoczynku.
19 mar 22:17