trygonometria
aliska: f(x)=tg
2−3 . Ta matma juz mnie przytlacza
27 lis 20:33
kachamacha: i co masz z tym zrobic?
27 lis 20:34
aliska: okreslic zbior wartośći
27 lis 20:34
longcatt: już ci mówię
27 lis 20:36
longcatt: ZW=<−3,∞)
dlaczego masz gdzieś koło siebie tablice matematyczne zobacz na wykres funkcji tg czyli tam
zbiór wartości jest R ( rzeczywiste) ale tutaj mamy podniesienie do kwadratu oraz przesunięcie
wektor=[0,−3]
1) jak podnosisz do kwadratu to rzecz jasna ,że nie y ujemnych same dodatnie co najwyżej równe
0 czyli było by wtedy ZW=<0,∞)
2) ale ty masz jeszcze przesunięcie 3 na dół więc ZW=<−3;∞)
27 lis 20:39
aliska: ok

zrozumiałam. Dziękuje
27 lis 20:44
longcatt: też mnie matematyka kiedyś przytłaczała, wystarczy zrozumieć podstawy a potem z górki
27 lis 20:45