Wyznaczyć miejsca zerowe pochodnej
omen: Witam, proszę o pomoc wyszła mi taka 2 pochodna:
2x3+6x2−6x−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x2+1)3
I muszę policzyć miejsce zerowe tej pochodnej.
Proszę o dokładną rozpiskę.
27 lis 20:10
kachamacha: to jest ułamek?
27 lis 20:11
omen: tak
27 lis 20:16
Aga: D=R
f(x)=0⇔
Licznik =0
2(x3−1)+6x(x−1)=0
2(x−1)(x2+x+1)+6x(x−1)=0
licz dalej
27 lis 20:17
omen: coś mi nie wychodzi, czy mogłabyś to do końca rozpisać ?
27 lis 20:34
Aga: (x−1)[2(x2+x+1)+6x]=0
(x−1)(2x2+8x+1)=0
27 lis 20:37
omen: Dziękuję ślicznie, a i wkradł się błąd powinno być (x−1)(2x2+8x+2)=0
27 lis 21:00