przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
oll93: √2 + 2cosα
27 lis 19:47
27 lis 19:49
Godzio:
| | √2 | | π | |
= 2( |
| + cosα) = 2(cos |
| + cosα) |
| | 2 | | 4 | |
Skorzystaj teraz ze wzoru na sumę cosinusów
27 lis 19:50
oll93: dzięki ! wyszło

a jak zacząć z tym
27 lis 19:57
27 lis 19:58
Godzio:
| | α | | α | | 1 | | α | | α | | π | |
2cos |
| (cos |
| + |
| ) = 2cos |
| (cos |
| + cos |
| ) i teraz j/w |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
27 lis 20:02
oll93: nie rozumiem tego rozpisania
27 lis 20:15
Godzio: 1 się uproszczą, a dalej jak napisałem
Pierwsze jest ze wzoru: cos2x = 2cos2x − 1
27 lis 20:16