:)
matematyka: proszę o pomoc
mam obliczyć całkę oznaczona <0,2>
∫|1−x| dx
ciagle wychodzi mi 0 a ma byc 1
27 lis 19:06
bartek: no bo ma byc 1.
calka na <0,2> z x to 1
a z 1 na <0,2> to 2
wiec 2−1=1
27 lis 19:10
bartek: dobra rozpisze ci
27 lis 19:12
Godzio:
| | ⎧ | 01∫(1 − x)dx | |
| 02∫|1 − x|dx = | ⎨ | = |
|
| | ⎩ | 12∫(x − 1)dx | |
| | ⎧ | (x − 12x2)|01 | |
| = | ⎨ | = |
|
| | ⎩ | (12x2 − x)|12 | |
02∫|1 − x|dx = 1
27 lis 19:15
bartek: lim σn= ∫ [2,0] x dx
σn=1n*1n+2n*1n+3n*1n+....+1−nn+nn*1n= 1n2
(1+2+....+n)= 1n2 (2+n)*n2=n+22=2+1/n2 −−−−> 1
limσn = 1 =∫x dx
calke z 1 na odcinku potrafisz policzyc....zapewne. po krotce 2*1=2
więc ∫ |1−x| dx = ∫ |2−1| dx = ∫ 1 dx
gdy wychodzi wynik na minusie np |−2| to pamietaj ze po opuczszeniu wartosci bezwzglednej i tak
bedzie dodatni wynik czyli |−2|= 2.
27 lis 19:25