Macierze
All: Moglby ktoś mi rozpisać to rownanie?
(B*A-1*X)-1=1/3(A*B)-1
Nie wiem jak mogę przekształcić lewą stronę. Najpierw bym pomnożył przez 3, następnie
przekształcić prawą stronę na B-1*A-1 ale co z lewą...? Jak rozpisać nawias, gdzie
mamy trzy macierze do potęgi -1?
19 mar 21:50
Basia:
(B*A-1*X)-1 = (1/3)*(A*B)-1
X-1*A*B-1 = (1/3)*B-1*A-1
X-1*A = (1/3)*B-1*A-1*B
X-1 = (1/3)*B-1*A-1*B*A-1
X = 3*A*B-1*A*B
bo dla n jest tak jak dla dwóch
(A1*A2*.....*An)-1 = An-1*.................*A2-1*A1-1
19 mar 22:04
All: Oh dziękuję Basiu! Bardzo dziękuję!
19 mar 22:29