matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Donia:
Muszę wyliczyć tą granicę i przysparza mi ona problemu. lim −1
n
+2 / n
2
+3n+1
27 lis 18:14
R:
Policz granice dla n=2k (parzyste) oraz dla n=2k−1 (nieparzyste). Zobaczysz, że będą takie same (0) więc lim=0
27 lis 18:29