zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
Karol: Pomóżcie, zapomniałem jak się robiło jak jest m
2 
wiem że sie zamienia na inną litere np. k=m
2 i k ≥ 0
i sie dalej oblicza jak m ale co dalej

x
2−6|x|+8=m
2
27 lis 18:06
Basia:
żadne k
dla x≥0 masz
x2 − 6x + (8−m2) = 0
dla x<0 masz
x2 + 6x + (8−m2) = 0
w obu wypadkach badasz wartość Δ (Δ jest taka sama w obu przypadkach) i sprawdzasz znaki
pierwiastków (wzory Viete'a)
27 lis 18:11
Karol: dobra dzięki
27 lis 18:12
Karol: ej czekaj ale tak nie moze byc bo mam napisac ile jest rozwiazan
27 lis 18:42
Eta:

w wieczór Andrzejkowy
27 lis 18:46
Basia:
liczbę pierwiastków wskazuje Δ
masz zbadać dla jakiego m ta Δ>0 (2 pierwiastki); kiedy Δ=0 (jeden) i kiedy Δ<0 (nie ma)
27 lis 18:48
Godzio:
Chyba łatwiej byłoby rysować wykres ...
27 lis 18:49
Basia:
można, ale co w tej Δ trudnego ?
Δ = 36 − 32+4m2 = 4m2+4
to może ona być ujemna, albo =0 ?
27 lis 18:55