pomocy
supertrampka: W trojkacie rownoramiennym podstawa jest o 3 cm krotsza od ramienia wiedzac ze wysokosc
opuszczona na podstawe ma 12 cm. oblicz pole tego trojkata
27 lis 18:02
biedrona: jeżeli dł ramiena− x to dł podstawy− x−3 i dł wysokości−12 cm
jak zrobisz rysunek to zobaczysz że
(x−32)2+122=x2
x2−6x+94+144=x2 /*4
x2−6x+9+576=4x2
3x2+6x−585=0 /3
x2+2x−195=0
Δ=4+780=784
√Δ=28
x1= −2−282 sprzeczność bo dł boku musi być dodatnia
x2= −2+282=13 cm
czyli dł ramienia to 13 cm to dł podstawy 10 cm
P trójkąta= 12*12 cm*10 cm=60 cm2
27 lis 18:40