f wykladnicza
d_b: (x−2)x2+3x−10=1
27 lis 17:52
Eta:
To równanie jest sprzeczne
27 lis 17:58
ICSP: Eta a dla x = 2 lub x = −5
(2−2)4 + 6 − 10 = 00 = 1
(−5−2)25 − 15 − 10 = (−7)0 = 1
dlaczego te dwa rozwiązania też są sprzeczne?
27 lis 18:18
krystek: zał a>0 a>2
00=0
27 lis 18:22
ICSP: a dla x = 3
27 lis 18:25
Eta:
Hihi

( co by to było ? ..... gdyby takie zadanie trafiło się na maturze
ICSP
27 lis 18:30
ICSP: ale się nie trafiło

Zresztą znalazłem rozwiązanie xD
27 lis 18:33
Eta:

27 lis 18:33
ICSP: ale przyznasz ze dla x = 3 równanie jest spełnione?
27 lis 18:34
Eta:
x=3 też nie jest rozwiązaniem

........... sprawdź
27 lis 18:34
Eta:
Nic nie "przyznam "
27 lis 18:35
ICSP: (3−2)9 + 6 − 10 = 15 = 1
fuck...
27 lis 18:35
Eta:
(3−2)
9+9−10= 1
8 = 1 i "gitara"
27 lis 18:38
Godzio: (x − 2)
x2 + 3x − 10 = 1 ⇔
x − 2 ≠ 0 i x
2 + 3x − 10 = 0 lub
x − 2 = 1 i x
2 + 3x − 10 ∊ R
Może tak to zapisać

?
27 lis 18:39
Eta:
Tak
Godzio tylko x=3 spełnia to równanie
27 lis 18:41
ICSP: czyli jednak spełnia ?
27 lis 18:41
Godzio:
No spełnia, spełnia

Z drugiego warunki to wychodzi
x − 2 = 1 i x
2 + 3x − 10 ∊ R
x = 3 i x
2 + 3x − 10 = 3
2 + 3*3 − 10 = 8 ∊ R czyli szafa, komoda tańczy
27 lis 18:42
Godzio: "szafa gra, komoda tańczy

"
27 lis 18:43
27 lis 18:43
Godzio:
A z pierwszego:
x ≠ 2 i x2 + 3x − 10 = 0 ⇒ x = 2 lub x = −5
Wtedy: 30 = 1
Odp całości: x = 5 lub x = 3
27 lis 18:45
Godzio: x = −5 *
27 lis 18:46
Godzio:
To ja już nie wiem, jeżeli to funkcja wykładnicza (o ile tak pisze w poleceniu) to te liczby
odpadają?
27 lis 18:47
d_b: już nieaktualne, ale dzieki
rozwiązaniami są −5,1,3
27 lis 19:08
ICSP: wiedziałem
27 lis 19:10
Godzio:
Ta parszywa 1

ale to trzeba być mózgowcem żeby zawsze niczego nie pominąć, nawet przypadku
(−1)
2k
27 lis 19:17
Andrzej: to teraz w szkołach już uczą, że 00 = 1 ?
27 lis 20:30
Aga: 00≠0 i 00≠1
00 nie ma wartości liczbowej.
27 lis 20:40
Godzio:
Nigdzie nie wychodzi przecież 0
0
27 lis 20:43