pomocy!
supertrampka: 1. Suma dwoch licz jest rowna 6 a ich iloczyn rowny jest 8. Wyznacz te liczby.
2. W trojkacie rownoramiennym podstawa jest o 3 cm krotsza od ramienia wiedzac ze wysokosc
opuszczona na podstawe ma 12 cm. oblicz pole tego trojkata.
27 lis 17:32
arletka: 1. a+b=6 ⇒ a=6−b
a*b=8
(6−b)b=8
b2−6b+8=0
Δ=0
b= 62=3
27 lis 17:38
kropka: 1. x,y − szukane liczby
x+y=6
xy=8 z tego wyznaczasz x=8/y i podstawiasz do pierwszego
8/y+y=6 mnożysz razy y
8+y2=6y
y2−6y+8=0 liczysz delte i miejsca zerowe i potem doliczasz x
27 lis 17:39
telaw: Musisz zastosować układ równań
a+b=6
ab=8
a=6−b
(6−b)b=8
a=6−b
6b−b
2=8
Następnie przekształcasz 6b−b
2=8 w −b
2+6b−8=0 liczysz deltę, której pierwiastek wynosi 2, a
potem liczysz miejsca zerowe z których wyjdzie, iż a to 4 lub 2 a b to 2 lub 4
27 lis 17:44