asdas
krossa: Wysokość walca jest o 6 większa od średnicy jego podstawy, a pole jego powierzchni
całkowitej jest równe 378π . Oblicz objętość walca.
h=2r+6
2π*r2 + 2π*r*H = 378π
19 mar 21:07
kamil: no i sam sobie rozwiazales wiec o co pytasz?
19 mar 21:09
krossa: prosze o wyliczenie bo prawidłowy wynik powinien wyjsc 980π
19 mar 21:11
krossa: 2π*r2 + 2π*r*H = 378π /: π
2r2 + 2rH = 378
2r2 + 2r(2r+6) = 378
2r2 +4r2+12r = 378
8r2+12r - 378 =0 /2
pierwiastek mi nie wychodzi co robie zle?
19 mar 21:16
kaz: ile to 2+4=?
19 mar 21:20
kamil: 2r
2+4r
2 rowna sie 6r
2
19 mar 21:21
krossa: hahaha
19 mar 21:31