Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sin^2x*cos^4x+sin^4x*cos^2x
Pepsi2092: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sin
2x*cos
4x+sin
4x*cos
2x
f(x)=sin
2x*cos
2x(cos
2x+sin
2x)
f(x)=sin
2x*cos
2x= (1−cos
2x)*cos
2x
f(x)=cos
2x−cos
4x
t=cos
2x
t∊<−1;1> −t
2+t=0
Δ=1
w(p,q) p=
12
q=
14
czyli q wyznacza max wartość bo funkja ma ramiona zwrócone w dół, a jak wyznaczyć najmniejsza
wartość? to t ∊<−1;1> ,w sumie całe zadanie mogłem to zrobić innym sposobem ale jak już
pociągnąłem tym to proszę o podpowiedź
27 lis 16:57
Andrzej: t∊<0,1> bo jest kwadratem
Policz wartość dla zera i dla jednego i zobacz która mniejsza
a szybszy sposób masz od drugiej linijki, wykorzystaj wzór na sin2x
27 lis 17:02
Pepsi2092: dzięki Majster

Wiem, że da się z tego wzoru na sin2x ale chciałem zobaczyc jak to będzie
wyglądało w tym przypadku i jak zwykle dałem zlamiłem z tym t ale dzięki dzięki za pomoc
27 lis 17:07
Ulalallalalaa: czm delta wychodzi 1?
Δ=b2−4ac
więc Δ=12−4*(−1) = 5?
6 kwi 20:18
jikA:
A ile wynosi c?
6 kwi 20:29