Geometria
Duewag: Napisz równanie prostych stycznych do okręgu x2+y2=1 i przechodzących przez punkt P = (4;0) Mam
z tym problem, proszę o pomoc
27 lis 16:53
Eta:
1 sposób
o:x
2+y
2=1 S(0,0) r=1
styczna ma równanie y= ax+b i P(4,0) to: 4a+b=0 => b= −4a
zatem styczną można zapisać w postaci ogólnej: ax−y−4a=0
odległość d punktu S od stycznej d=r
4a=
√a2+1 |
2
16a
2= a
2+1
| | √15 | | √15 | |
15a2=1 => a= |
| lub a= − |
| |
| | 15 | | 15 | |
| | √15 | | 4√15 | |
dla a= |
| to: b= − |
| |
| | 15 | | 15 | |
podstaw dane i zapisz równania obydwu stycznych
27 lis 18:23
Eta:
2 sposób
początek rozwiązania podobnie
styczna ma równanie y= ax−4a
podstawiamy do równania okręgu
x
2+(ax−4a)
2=1 i nałóż warunek na deltę :Δ=0 i wyznacz "a"
oczywiście otrzymasz te same odpowiedzi co w 1 sposobie
Powodzenia

.... (ja wolę obliczać 1 sposobem
27 lis 18:27