trygonomertia
kropka: Rozwiąż równanie
sinxcosx+√3−1=√3cosxsinx x∊(0,2π)
27 lis 16:46
Andrzej: | | kπ | |
najpierw założenie x≠ |
| żeby nie było zera w mianowniku |
| | 2 | |
| | sinx | |
potem podstaw t = |
| |
| | cosx | |
| | √3 | |
powstaje t+√3−1= |
| i wychodzą ładne dwa rozwiązania (ładne bo są ładnymi tangensami, |
| | t | |
a nasze t to tgx)
tylko na koniec jeszcze z dziedziną sprawdzić, ale chyba oba pasują
27 lis 17:10
kropka: dzięki, nie miałam pomysłu jak zacząć, potem to już z górki, wielkie dzięki
27 lis 17:11