metoda gaussa
jano: witam, mam taki uklad
3x+2y−z=0
x+3y−4z=0
x−4y+7z=0
no i po operacjach elementarnych powstala mi taka macierz rozszerzona
1 −4 7 | 0
0 7 −11| 0
0 0 0| 0
rzad(U`)=rzad(A`)
i uklad jest nieoznaczony
zredukowana postac:
x−4y+7z = 0
3y−4z = 0
no i w tym momencie sie zawiesilem, nie wiem czy dobrze do tej pory robilem i prosilbym o
sprawdzenie i ewentualnie podpowiedz co dalej bo nie moge tego ogarnac
27 lis 16:41
Basia:
teraz z uznajesz za parametr i masz układ
1 −4 || −7z
0 3 || 4z
czyli:
z ∊R dowolne
3y = 4z
x − 4y = −7z
| | 16z | | −21z+16z | | 5z | |
x = −7z+ |
| = |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
rozwiązań jest oczywiście nieskończenie wiele
27 lis 18:01
jano: wlasnie nie za bardzo ogarniam te parametry
gdy mam takie rownanie gdzie mam 4 zmienne i 2 rownania czyli n−r=2 i bede musial uzyc 2
parametrow to jak mam je wybrac? czy po prostu od prawej strony je przerzucac?
27 lis 22:39