Rozkładanie potęg.
Rocket: Dana jest liczba x = 63
2 * (1/3)
4. Wtedy:
A) x=7
2
B) x=7
−2
C) x=3
8 * 7
2
D) x=3*7
Dodam że odp jest A) bo sprawdziłem w kluczu odpowiedzi, ale jak do tego dojść? Próbowałem
rozłożyć 63 na 9*7, ale nic sensownego nie osiągnąłem.. Mógłbym prosić o rozwiązanie? Z góry
dziękuję
27 lis 16:40
kropka: rozpisujesz 63 na 7*9 i podnosisz do kwadratu czyli (7*9)2
z czego wynika że 72*92 a 9 to 32 z czego dalej wynika 72*34
(1/3)4 to jest równe temu 1/34
Jeśli mnożysz (72*34 )*(1/34)
34 się skraca i zostaje 72 odp:A
27 lis 17:02
Rocket: Super

Jeszcze raz dziękuję
27 lis 17:21