Ciągłość
Godzio:

Witam, mam udowodnić, że funkcja wypukła jest ciągła,
Spełnia ona nierówność
f((1 − λ)a + λb) ≤ (1 − λ)f(a) + λf(b)
Pokażę tylko skrawek rozwiązania, bo nie wiem czy poprawnie to oszacowałem.
(1 − λ)a + λb = x wtedy nierówność przyjmuje postać:
| | b − x | | x − a | |
f(x) ≤ |
| f(a) + |
| f(b) |
| | b − a | | b − a | |
Mam pokazać:
∀ε>0 ∃δ>0 ∀x (|x − x
0| < δ ⇒ |f(x) − f(x
0)| < ε )
|f(x) − f(x
0)| ≤ [ po szacowaniu ]
| | |f(a)| − |f(b)| | | |f(b)| − |f(a)| | |
2|f(a)| + (x − x0) * |
| + 2x0 * |
| < |
| | b − a | | b − a | |
| | |f(a)| − |f(b)| | | |f(b)| − |f(a)| | |
2|f(a)| − δ * |
| + 2x0 * |
| = ε |
| | b − a | | b − a | |
27 lis 16:32
Godzio: odświeżam
27 lis 18:10
Basia:
nie bardzo wiem jak to szacowałeś
liczyłeś f(x) − f(x
0) na mocy tej pierwszej wyprowadzonej nierówności ?
| | x0−x | | x−x0 | |
f(x) − f(x0) ≤ |
| *f(a) + |
| *f(b) = |
| | b−a | | b−a | |
i co dalej ?
bo nie wiem
27 lis 18:30
Basia:
o ile dobrze kojarzę to tu trzeba wykorzystać tw. o wartości średniej pamiętając, że skoro
wypukła to f"(x) > 0 ⇒ f'(x) stale rosnąca
27 lis 18:33
Godzio: Nie mogę korzystać z pochodnych

Ogólnie wykorzystując pare rzeczy do tego doszedłem, ale chyba nie tak jak Ty to zapisałaś bo
ja mam przedział a,b gdzie x i x
0 do niego należą
27 lis 18:35
Basia:
a nie masz rację, pomyliłam się
ale nadal nie wiem jak to szacowałeś
|f(x)| −|f(x0)| ≤ ||f(x) − f(x0)| ≤ |f(x)|+|f(x0)|
z tego korzystałeś czy z czegoś innego ?
27 lis 18:40
Godzio:
Tak, z tego, a później z nierówności wynikającej z wypukłości i doprowadziłem do takiej postaci
jak zapisałem
27 lis 18:41
Basia:
no to jeżeli nie pomyliłeś się w rachunkach to jest dobrze
27 lis 18:46
Godzio: Sprawdzałem kilka razy

jestem z siebie dumny

a jeszcze jedno, teraz pisze że całość = ε i
to koniec, czy mam wyznaczyć z całości δ ?
27 lis 18:48
Basia:
masz wyznaczyć δ i napisać ∀ε>0∃δ= tyle i tyle .........
na ale to już pikuś
27 lis 18:50
Godzio:
Ok, dzięki za pomoc
27 lis 18:50