matematykaszkolna.pl
Ciągłość Godzio: rysunek Witam, mam udowodnić, że funkcja wypukła jest ciągła, Spełnia ona nierówność f((1 − λ)a + λb) ≤ (1 − λ)f(a) + λf(b) Pokażę tylko skrawek rozwiązania, bo nie wiem czy poprawnie to oszacowałem. (1 − λ)a + λb = x wtedy nierówność przyjmuje postać:
 b − x x − a 
f(x) ≤

f(a) +

f(b)
 b − a b − a 
Mam pokazać: ∀ε>0 ∃δ>0 ∀x (|x − x0| < δ ⇒ |f(x) − f(x0)| < ε ) |f(x) − f(x0)| ≤ [ po szacowaniu ]
 |f(a)| − |f(b)| |f(b)| − |f(a)| 
2|f(a)| + (x − x0) *

+ 2x0 *

<
 b − a b − a 
 |f(a)| − |f(b)| |f(b)| − |f(a)| 
2|f(a)| − δ *

+ 2x0 *

= ε
 b − a b − a 
27 lis 16:32
Godzio: odświeżam
27 lis 18:10
Basia: nie bardzo wiem jak to szacowałeś liczyłeś f(x) − f(x0) na mocy tej pierwszej wyprowadzonej nierówności ?
 x0−x x−x0 
f(x) − f(x0) ≤

*f(a) +

*f(b) =
 b−a b−a 
x−x0 

*[f(b) − f(a)]
b−a 
i co dalej ? bo nie wiem
27 lis 18:30
Basia: o ile dobrze kojarzę to tu trzeba wykorzystać tw. o wartości średniej pamiętając, że skoro wypukła to f"(x) > 0 ⇒ f'(x) stale rosnąca
27 lis 18:33
Godzio: Nie mogę korzystać z pochodnych Ogólnie wykorzystując pare rzeczy do tego doszedłem, ale chyba nie tak jak Ty to zapisałaś bo ja mam przedział a,b gdzie x i x0 do niego należą
27 lis 18:35
Basia: a nie masz rację, pomyliłam się ale nadal nie wiem jak to szacowałeś |f(x)| −|f(x0)| ≤ ||f(x) − f(x0)| ≤ |f(x)|+|f(x0)| z tego korzystałeś czy z czegoś innego ?
27 lis 18:40
Godzio: Tak, z tego, a później z nierówności wynikającej z wypukłości i doprowadziłem do takiej postaci jak zapisałem
27 lis 18:41
Basia: no to jeżeli nie pomyliłeś się w rachunkach to jest dobrze
27 lis 18:46
Godzio: Sprawdzałem kilka razy jestem z siebie dumny a jeszcze jedno, teraz pisze że całość = ε i to koniec, czy mam wyznaczyć z całości δ ?
27 lis 18:48
Basia: masz wyznaczyć δ i napisać ∀ε>0δ= tyle i tyle ......... na ale to już pikuś
27 lis 18:50
Godzio: Ok, dzięki za pomoc emotka
27 lis 18:50