Dany jest wielomian W(x)=ax^3+bx^2+cx+d tworza ( w kolejnosci alfabetycznej) cia
KArolina: Dany jest wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d tworza ( w kolejnosci alfabetycznej) ciag arytmetyczny
. Wartość wielomianu w pkt. −2 wynosi −14, a wartosc wielomianu w pkt −1 rowna 4. Wyznacz
wspolcyznniki.
wyznaczyłam r=18
i podstawiam do wzoru W(−1)=−a+a+r−a−2r+a+3r
27 lis 16:14
Bizon:
W(−1)=4=−a+b−c+d
W(−2)=−14=−8a+4b−2c+d
masz 4 równania i cztery niewiadome
27 lis 16:26
Bizon:
To wsółczyniki a, b, c i d tworzą ciąg ... a nie wartości wielomianu ...
27 lis 16:27