Tylko przykład rozwiązywania zadania
Unknown: PRZYKŁAD ROZWIAZYWANIA ZADANIA

2log
4 24 − 2log
4 3= 2log
243= 2log
4 8= log
4 8
2= log
4 64= 3
ponieważ odejmowanie logarytmow o tej samej podstawie (czyli w tym wypadku
4) to dzielenie
liczby logaytmowej (czyli w tym wypadku 24 i 3).
Cyfra lub liczba przed logarytmem to potęga liczby logarytmowej (w tym wypadku 2−>2log
4 8=
log
4 8
2)
log
4 64 =3 ponieważ 4 do potęgi 3 rowna się 64.
pewnie juz większość wiesz ale tak dla przypomnienia
Unknown: log
12 32
rozpisujesz to tak:
12x = 32
zamieniasz na takie same podstawy potęgi:
12 to 2
−1 (mam nadzieje że to wiesz
−>
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html 3−cia pozycja od góry)
a 32 = 2
5
mają te same podstawy mozemy obliczyć potęgę:
2
−1x= 2
5
−1x=5/ podzielić przez (−1)
x=−5