zadania z geometri analitycznej
nike12345: Witam, nie moge poradzic sobie z tymi zadaniami a są mi one bardzo potrzebne, bardzo proszę o
pomoc. z góry dziekuje
1) wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punkt C(−1,2) i równoległej do prostej AB
przechodzacej przez punkty A(2,1) B(3,2)
2) Oblicz obwód trujkata ABC jezeli A(0,3) B(2,−1)C(6,7)
3)Wyznacz równanie okregu o środku S(0,0) przechodzacego przez punkt A(1,3)
4)Dany jest okrąg o Srodku S(1,2) i promieniu 2. Okresl wzajemne połozenie tego okręgu oraz
okregu o danym równaniu (x+2)2 + (y+2)2 = 16
5)Punky A(3,−1) B(5,2) C(−1,6)są kolejnymi wieszchołkami równoległoboku ABCD.Wyznacz
wspułrzędne punktu D oraz oblicz pole tego równoległoboku.
27 lis 16:01
kachamacha: a jakie próby poczyniłas?
27 lis 16:03
nike12345: wiele nie udanych, chodz moze mi sie uda zrobic drugie bo cos wychodzi ale nie wiem czy
dobrze:(
27 lis 16:05
nike12345: Prosze pomóżcie
27 lis 16:06
Mikołaj: 1)
równanie prostej AB:
1=2a+b
2=3a+b
a=1
b=−1
a1=a2
szukana prosta:
y=1x+b
2=−1+b
b=3
y=x+3
27 lis 16:08
Bizon:
a po co samodzielne próby

? −

... zadania są poprostu bardzo potrzebne ... −

( a trójkąt to przez ó ...)
27 lis 16:09
Mikołaj: Na drugie jest wzór w tablicach, którego już nie pamiętam, ale wystarczy w nim podstawić
współrzędne tych punktów...
27 lis 16:10
nike12345: mała pomyłka z tym ó

z kąd to wszystko sie w tym pierwszym wzieło? wytłumaczy mi to ktoś?
27 lis 16:13
Bizon:
z kąd ... czy skąd ...

? −
27 lis 16:13
nike12345: skąd
27 lis 16:15
Mikołaj: Równanie prostej:
y=ax+b
Dla prostych równoległych wsółczynnik a jest równy
Podstawiasz za x i y współrzędne danych punktów i wyliczasz a ib.
27 lis 16:15