matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka do policzenia
Marcinio:
(całka) x
3
(lnx)
2
dx=?
27 lis 15:56
kachamacha:
przez częsci
27 lis 16:09
kachamacha:
v=(lnx)
2
u'=x
3
1
x
4
v'=2lnx*
u=
x
4
x
4
1
x
4
x
4
1
=(lnx)
2
*
−∫2lnx*
*
dx==(lnx)
2
*
−
∫lnx*x
3
dx= i znów przez
4
x
4
4
2
częsci
27 lis 16:13
kachamacha:
v=lnx u'=x
3
1
x
4
v'=
u=
x
4
x
4
(lnx)
2
1
x
4
1
x
4
=
−
(lnx*
−∫
*
dx)=
4
2
4
x
4
x
4
(lnx)
2
x
4
1
=
−lnx*
+
∫x
3
dx=
4
8
8
i dalej juz sobie poradzisz
27 lis 16:21
Marcinio:
thx Kacha
27 lis 16:22