ICSP: a)2(x
2 − 1)
2 + x(2x + 3)
2 = 11x
2 + 14x
po wymnożeniu i uporządkowaniu:
2x
4 + 4x
3 − 3x
2 − 5x + 2 = 0 to jest to samo co:
x
4 + 2x
3 − 1,5x
2 − 2,5x + 1 = 0
x
4 + 2x
3 + x
2 = 2,5x
2 + 2,5x − 1
(x
2 + x)
2 = 2,5x
2 + 2,5x − 1
wprowadzenie zmiennej pomocniczej:
(x
2 + x + y)
2 = (2,5x
2 + 2,5x − 1 + a
a = (x
2 + x + y)
2 − (x
2 + x) = 2x
2y + 2xy + y
2
P = 2,5x
2 + 2,5x − 1 + 2x
2y + 2xy + y
2 = (2,5 + 2y)x
2 + (2y + 2,5)x
2 + (y
2 − 1)
chcemy to zawinąć we wzór skrócanego mnożenia więc delta = 0. Jednak widzimy że a =
b(współczynnik a i b tego trójmianu kwadratowego)
2,5 + 2y = 0 ⇔ y = −1,25
P = (2,5 − 2,5)x
2 + (2,5 − 2,5)x + (1,2625 − 1) = 0,5625 = (0,75)
2
wracamy do naszego równania

(x
2 + x − 1,25)
2 = (0,75)
2
x
2 + x − 1,25)
2 − (0,75)
2 = 0
(x
2 + x − 2)(x
2 + x − 0,5) = 0
i teraz z racji tego że podzieliłem na początku przez 2 mam prawo dopisać sobie tą 2.
2(x
2 + x − 2)(x
2 + x − 0,5) = 0 ⇔ (x
2 + x − 2)(2x
2 + 2x − 1) = 0. Teraz to już z górki.