Resztą z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+3) jest liczba -7.
KArolina: Resztą z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+3) jest liczba −7. Jednym z miejsc zerowych
wielomianu jest liczba 4. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3)(x−4)
27 lis 15:29
ICSP: −7 = −3a + b
0 = 4a + b
reszta będzie w postaci : ax + b
Policz i podaj odpowiedź.
27 lis 15:39
KArolina: czyli wzór wielomianu to W(x)=x−4?
27 lis 15:48
ICSP: Nie znamy wzoru wielomianu w(x)
27 lis 15:52
KArolina: no tak,

czyli R(x)=x−4
27 lis 16:03