Dany jest wielomian trzeciego stopnia o dodatnim współczynniku
KArolina: Dany jest wielomian trzeciego stopnia o dodatnim współczynniku przy najwyższej potędze
zmiennej. Wielomian ten przyjmuje wartości ujemne jedynie w przedziale (−∞,3) i jednym z jego
miejsc zerowych jest liczba 5. Wyznacz wzor tego wilomianu, jesli wiadomo, ze do jego wykresu
nalezy punkt A=(4,2)
27 lis 15:08
ICSP: mamy dane :
x1 = 3
x2 = x3 = 5
czyli wzór tego wielomianu to :
w(x)= a(x−3)(x−5)2
reszta twoja.
27 lis 15:10
KArolina: a skad wiemy, ze 5 jest dwukrotnym pierwiastkiem?
27 lis 15:12
KArolina: aaa ok, juz wiem
27 lis 15:13
ICSP: ponieważ gdyby nie był dwukrotnym funkcja "przeszła" by przez oś OX i zaczęła przyjmować ujemne
wartości. Co jest sprzeczne z treścią zadania.
27 lis 15:13
dfh: Czy funkcja nieliniowa może zawierać dwa współczynniki tego samego stopnia (w tym przypadku
stopnia trzeciego), czyli czy może wyglądać ona w następujący sposób:
y=3*(x1)
3−3*(x2)
2+6*(x3)
3
podstawiając dane poniżej:
x1 = 0; x2=1; x3=2
Da się to obliczyć, ale czy taka funkcja jest poprawna matematycznie?
7 lut 15:15