Dziedzina funkcji
Kasia: Wyznacz dziedzinę:
| | √−4x2+3x+1 | |
f(x)= |
| |
| | √x2+8x+9 | |
Prosze o pomoc, wyniki wychodzą mi inne niż w rozwiązaniu.
27 lis 14:56
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
27 lis 15:05
Kasia: Mianownik musi być większy od 0 więc:
√x2+8x+9>0
x2+8x+9>0
Obliczając z Δ x1=(−4−√7) a x2=(−4+√7)
x∊(−∞;−4−√7) i (−4+√7;+∞)
Ponieważ w liczniku jest pierwiastek to też wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe równe
0:
√−4x2+3x+1>=0
−4x2+3x+1>=0
I tu licząc z Δ wychodzi x1=−12 i x2=18
czyli x∊[−12;18]
Razem : x∊[−12;18]
Odpowiedz w zbiorze jest x∊[−14;1]
27 lis 16:21
Kasia: Nie wiem gdzie robię błąd
27 lis 17:28
sushi_ gg6397228:
bo nie umiesz dobrze policzyc x
1 i x
2
−4x
2+3x+1 ≥ 0
Δ= 9 − (−16)= 25
√Δ= 5
27 lis 22:22
Kasia: Dzięki

Liczyłam kilka razy. Tylko zamiast 8 wychodzilo mi w mianowniku 16
27 lis 22:36