Logarytmy
Kasia: Witam

Bardzo proszę o pomoc z kilkoma przykładami z logarytmów. Niestety nie zostały one
zbyt dobrze omówione na lekcji i w wyniku czego mam duże problemy z nimi

Z góry dziękuję za
wszelką pomoc !

Oto one:
Oblicz :
a) log
1/5 5
√5
b) log
3√3 (nie wiem jak tu zapisac to 3
√3 ma być na dole w podstawie) i potem do tego
81
3√3
27 lis 14:55
Kasia: ponawiam prośbę
27 lis 15:08
Kasia: bardzo prosze, niech ktos mi pomoze
27 lis 15:31
Bizon:
masz tu prościutkie przykłady, które rozwiązujesz z definicji logarytmu −

np. a)
log
155
√5=x
(
15)
x=5
√5
5
−x=5
3/2
x= .... −
27 lis 15:49
ICSP: przecież to proste. Sprowadzasz wszystko do podstawy logarytmu i korzystasz z tego ze:
loga ax = x
27 lis 15:50
Kasia: proste dla kogoś komu ktoś to wytłumaczył. Niestety u mnie w szkole nie ma co liczyć na jakieś
wytłumaczenie, bo dostajemy 1/10 informacji, które są potrzebne do rozwiązania zadań

rozumiem już przykład a,
a móglibyście mi pomóc jeszcze z b? czy w c d nalezy skorzystac z jednej wlasnosci logarytmow,
tzn zamienic ten logarytm na róznice o tym samych podstawach? da sie tutaj to zrobic?
27 lis 15:54
Bizon:
... przecież możesz swobodnie wykonać działania na liczbie logarytmowanej
np. c)
| 813√3 | | 34+1/3 | |
| = |
| =3 4+1/3−1/4 ... a dalej już znaną ścieżką −  |
| 4√3 | | 31/4 | |
27 lis 16:03
Bizon:
Rozwiąż coś sama .... sprawdzimy −
27 lis 16:04
Kasia: np. w tym przykladzie c doszlam do takiego czegos
| | 1 | |
log1/3 3 i 4 |
| to jest do potegi nie wiem jak to wyliczyc, tzn nie moge znalezc |
| | 12 | |
takiej liczby ...
27 lis 19:13
Kasia: prosze o pomoc z przykladem b,c oraz d. Bardzo mi to może pomóc
27 lis 19:41
Kasia: proszeeeeeeee
27 lis 20:05
Aga: d)
| | 2 | |
3√36=3√62=6 do potęgi |
| |
| | 3 | |
216=6
3
Jak zapisać liczbę logarytmowaną?
Później skorzystaj ze wzorów log
ab
α=αlog
ab, oraz log
aa=1
27 lis 20:14
Kasia: czy moglby ktos od a do z rozpisac mi przyklad b, c, d? tak zebym mogla zrozumiec krok po kroku
z czego skorzystac, jak to wykorzystac. Naprawde by mi to ulatwilo bardzo nauke, a dla Was to
5 minut roboty

a ja sie z tym juz mecze pol dnia doslownie..
27 lis 22:33
ICSP: ja na twoim miejscu Kasiu cieszył się że nie musisz się uczyć przestrzeni wektorowych ...
27 lis 22:35
Jolanta:
logab=c
ac=b
log3√3 81 3√3=x
(3√3)x=81√3 81=34 √3=31/2 3√3=31/3
wiesz już ?
27 lis 22:54
Jolanta: 3 zgubiłam =81 3√3
27 lis 22:57
Kasia: i teraz zapisuje tą prawą strone jako 3 i w wykladniku sume 4+ 1/2 itd?
to chyba już powinnam sobie poradzic

a moglabys mi jeszcze rozpisac np. przyklad d ? to
wtedy c powinnam bez problemu zrobic analogicznie.
ICSP, to Twój wybór był by studiować matme czy coś z tej dziedziny, więc nie narzekaj

a ja
niestety już innego wyboru nie mam ; p
27 lis 23:09
Jolanta:
(3*3
1/2)
x=3
4*3
1/3
(3
1+1/2)
x=3
4+1/3
Kasiu po lewej stronie masz wzory i zadania z rozwiazaniami ,wystarczy kliknąć logarytmy
27 lis 23:13
Jolanta: c) rozpisał Ci Bizon a d) Agata
27 lis 23:14
Darek: Jolanta mogłabyś pomóc mi w moim temacie?
27 lis 23:15
Kasia: już wszystko rozumiem

załapałam w końcu sposób rozwiązywania takich zadań!

Dziękuję
ogromnie wszystkim za pomoc i w szczególności Tobie, Jolanto!
27 lis 23:31
Jolanta:
27 lis 23:32