Dany jest wielomian W(x). Wyznacz wszystkie wartości parametrów.
KArolina: Dany jest wielomian W(x)=x4+x3+mx2+kx+8. Wyznacz wszystkie wartości parametrów k i m,dla
których reszta R z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x+2)(x−1) jest równa R(x)=2x+8
27 lis 14:55
sushi_ gg6397228:
W(1)=0 czyli R(1)====0
W(−2)=0 czyli R(−2)====0
27 lis 14:58
KArolina: ale reszta nie wynosi 0
27 lis 15:00
sushi_ gg6397228:
W(x)= T(x)* (x+2)*(x−1) + R(x)
W(1)= T(1)* 0 + R(1)
W(−2)= T(−2)* 0 + R(−2)
tak to mialo byc
27 lis 15:02