Oblicz stosując wzory skróconego mnożenia
Kaja: Witam, mam problem z przykładem : (1 − x)(1 + x + x2) , pomoże ktoś? nie mam pojęcia jak
wyłączyć x2 żeby zastosować wzór (a − b)(a + b) = a2 − b2 jeśli w ogóle jest taka potrzeba
wyłączenia..? Albo może powinnam zastosowac inny wzor?
27 lis 14:48
ICSP: (1−x)(1+x+x2) = 1 − x3
wzór a3 − b3
27 lis 14:51
sushi_ gg6397228:
(a−b)(a2+a*b+b2)=a3−b3
w zadaniu podana jest cala lewa strona wzoru
27 lis 14:52
Kaja: aha, to wszystko jasne bo ja korzystalam tylko z tych 3 podstawowych wzorow skroconego
mnozenia, dziekuje bardzo
27 lis 14:57