logarytmy
Pablo: *log3(x+4)-log38=2
*log(x-3)-log4=-2
mam prośbę,czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc krok po kroku jak sie rozwiązuję owe równania?
19 mar 20:48
Mickej: nijak trzeba znać podstawowe własności logarytmów
2=log39
log3(x+4)-log38=log39 jeżeli mamy taką samą podstawe logarytmu to przy odejmowaniu
dzielimy liczbę logarytmowaną
log3((x+4)\8)=log39 teraz porównujemy liczby logarytmowane bo muszą być równe
(x+4)\8=9 dalej już chyba dasz sobie rady a i dziedzina to x>-4
19 mar 20:54
Pablo: ok,dzięki!
19 mar 20:56