Równania i nierówności kwadratowe
Marta: PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU ZADAŃ
1. Wskaż które z poniższych równań ma dokładnie 1 rozwiązanie.
A. (17x−4)(x+15)=x=15
B. 512(x−17)2=0
C. −512(x−17)(17x+512)=0
D. 512x2=17
2. W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest krótsza od przeciwprostokątnej o 3,
a druga jest krótsza od przeciwprostokątnej o 1. Wynika stąd że przeciwprostokątna ma długość:
A. 4+√6
B. 4
C. 1+√6
D. 4−√6
3.Wśród rozwiązań nierówności x2+3x10≤0:
A. są trzy liczby naturalne
B. są dwie liczby naturalne
C. jest sześć liczb naturalnych
D. Jest siedem liczb naturalnych
27 lis 14:27
ICSP: twój pomysł na pierwsze?
27 lis 14:27
Marta: Kazda nierownosc rozwiazac, ale gdy tak zrobilam to kosmiczne wzniki mi wychodzily
27 lis 14:32
ICSP: każde równanie.
Pamiętaj. Nie musisz liczyć pierwiastków. Wystarczy że oszacujesz ile ich jest. Popraw zapis w
przykładzie a)
27 lis 14:33
Marta: 1) A. (17x−4)(x+15)=x+15
27 lis 14:35
ICSP: Ile ono ma rozwiązań? Jak myślisz?
27 lis 14:37
Marta: 4. Rozwiązaniem której z nierówności jest dowolna liczba rzeczywista?
A. −3x2+52x+14≤0
B. 9x2+36x+1>0
C. −7x2−4x+17>0
D. 15x2−4x+16>0
Tego już nie wiem też. Liczyłam kazde równanie i nie mam pojęcia
27 lis 14:38
Marta: na pewno 2
27 lis 14:38
ICSP: wiec skoro ma dwa to nie jest poprawna odpowiedzią.
(Rzeczywiście ma dwa tylko możesz powiedzieć dlaczego)?
Teraz b)512(x−17)2 = 0 − ile to ma rozwiązań?
27 lis 14:42
Marta: Ma dwa rozwiazania bo Δ>0
b) gdybym zaczeła wyliczac nawias potem mnozyc przez liczbe przed nawiasem to liczby wychodza
wysokie i nie potrafie tego uzasadnic
27 lis 14:47
ICSP: 512(x−17)2 = 0
dzielę przez 512
(x−17)2 = 0 ⇔ x−17 = 0 ⇔ x = 17 − jedno rozwiązanie odp. B. Nie ma sensu sprawdzać reszty. Jak
chcesz mogę udowodnić że mają po dwa pierwiastki.
Teraz twój pomysł na zadanie drugie.
27 lis 14:49
Marta: ale dlaczego podzieliłeś przez 512?
Może najpierw narysować trójkat prostokatny i opisac go a potem stworzyć równanie?
27 lis 14:51
ICSP: 512(x−17)2 = 0
zanpewne znasz twierdzenie:
a*b = 0 ⇔ a= 0 v b = 0
czyli :
512(x−17)2 = 0 ⇔ 512 = 0 v (x−17)2 = 0
oczywiście 512 = 0 jest sprzeczne i dlatego nic nie wnosi więc je sobie usunąłem.
Jeżeli masz równanie, to można dzielić przez pewną stałą.
27 lis 14:56
ICSP: pomysł do drugiego dobry. Wykonaj odpowiednie obliczenia xD
27 lis 14:56
Marta:

ale nie wiem jak stworzyc układ.
1 przprostpkatna: a−3
2 przyprostokatna: 2a−1
27 lis 15:04
ICSP:

teraz próbuj.
27 lis 15:05
Marta: (x−3)(x−1)=x?
27 lis 15:09
ICSP: Skąd taki pomysł?
Jakie jest najbardziej słynne twierdzenie na temat trójkąta prostokątnego?
27 lis 15:11
Marta: aa
a2+b2=c2
27 lis 15:12
ICSP: 
Teraz wstawiaj.
Pamiętaj tylko tym że : (a−b)
2 = a
2 −2ab + b
2
27 lis 15:14
Marta: no oki , to te 2 nawiasy podniosłam do potegi 2 i teraz oba te nawiasy mam ze soba pomnozyc?
27 lis 15:15
ICSP: napisz co ci wyszło.
27 lis 15:17
Marta: (x−3)2(x−1)2=x2
(x2−6x+9)(x2−2x+1)=x2
27 lis 15:22
ICSP: hmm gdzie w twierdzeniu Pitagorasa jest mnożenie?
27 lis 15:22
Marta: a no tak hehe
x2−6x+9+x2−2x+1=x^
no i co dalej?
27 lis 15:26
ICSP: wszystko na jedna stronę. Coś się zapewne skróci i liczysz z delty.
Pamiętaj o założeniu x > 3
27 lis 15:28
Marta: x2−6x+9+x2−2x+1−x2=0
x2−8x+10=0
a=1
b=−8
c=10
Δ=b2−4ac
Δ=−82−4*1*10
Δ=64−40
Δ=24
27 lis 15:33
Marta: x1=1,5
x2=6,5
27 lis 15:34
ICSP: licz dalej.
27 lis 15:35
ICSP: ile wynosi √Δ ?
27 lis 15:35
Marta: Przyjmujac że √Δ=4,89≈5
27 lis 15:35
ICSP: przecież nie ma w poleceniu żeby podać przybliżoną wartość więc nie ma sensu go wyliczać.
27 lis 15:37
Marta: no oki ale jak to mam obliczyc
27 lis 15:40
ICSP: Δ = 24
√Δ = √24
teraz wyciągnij co sie da i wsadź do wzorów na pierwiastki.
27 lis 15:40
Marta: no dibra to jest 2√6
27 lis 15:42
ICSP: masz już odpowiedź?
27 lis 15:51
Marta: no x1=4−√6 a x2=4+√6
27 lis 15:54
ICSP: dobrze. Teraz zaznacz poprawną odpowiedź.
27 lis 15:57
Marta: no ale która jesli mi wyszły 2 rozwi,ązaia
może być A i może byc D
27 lis 15:59
alex: ICSP Pomożesz?
27 lis 16:01
ICSP: przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź z 15:28
27 lis 16:09
Marta: dobrze dzieki
27 lis 16:12
Marta: pozmozesz mi jeszcze w nastepnych zadaniach tych 2?
27 lis 16:12
ICSP: 3. Liczysz deltę i pierwiastki. Później zapisujesz przedział i liczysz liczby naturalne w tym
przedziale.
27 lis 16:14
Marta:

x
1=5
x
2=2
Liczby naturalne to 3,4,5
Odp 3
27 lis 16:21
ICSP: nie wiem

Nawet nie mam tej nierówności.
27 lis 16:24
Marta: a te 4 zadanie jak mam zrobic?
27 lis 16:25
ICSP: 4?
27 lis 16:27
Marta: 4. Rozwiązaniem której z nierówności jest dowolna liczba rzeczywista?
A. −3x2+52x+14≤0
B. 9x2+36x+1>0
C. −7x2−4x+17>0
D. 15x2−4x+16>0
Tego już nie wiem też. Liczyłam kazde równanie i nie mam pojęcia
27 lis 16:29
ICSP: D.
a> 0
parabola leży w całości nad osią OX o czym świadczy Δ<0
27 lis 16:30
Marta: mozesz to jasniej wytłumaczyc?
27 lis 16:35
ICSP: rozwiazaniem nierówności ma byc x ∊R. Czyli parabola nie może mieć miejsc zerowych.
Parabola nie ma miejsc zerowych gry Δ <.
Oczywiście musi być jeszcze zgodność ze znakiem:
jeżeli a > 0 parabola musi leżeć nad osią OX wiec nierówność musi mieć znak >
jeżeli a< , parabola musi leżeć pod osią OX wtedy znak nierówności to <
27 lis 16:37
Marta: a mógłbys mi rozwiązac np D>
27 lis 16:42
ICSP: 15x2 − 4x + 16 > 0
a> 0 czyli nierówność bedzie prawdziwa gdy Δ < 0 .
Δ = 16 − 15*16*4 < 0 − prawda.
Odp. D jest prawidłowa.
27 lis 16:43
Marta: a jeszcze przyklad B
27 lis 16:46
ICSP: 9x2 + 36x + 1
a > czyli nierówność będzie prawdziwa dla każdej liczb rzeczywistej wtedy gdy Δ < 0
Δ = 36*36 − 36 = 36(36−1) > 0 − czyli sprzeczność z założeniem.
27 lis 16:48
Marta: ta Δ obliczas ze wzoru Δ=b2−4ac?
Δ = 36*36 − 36 = 36(36−1) > 0 a to z jakiej wzoru wzioles?
27 lis 16:52
ICSP: z tego samego. PO prostu udowodniłem to że Δ > 0 ponieważ iloczyn dwóch liczb większych od 0 da
liczbę większą od 0. Tylko ze ja stosuję sposoby. Ty możesz po prostu na kalkulatorze takie
liczby wymnażać i też będzie dobrze.
27 lis 16:54
Marta: aha dobrze. Bardzo ci dziekuje za pomoc
27 lis 16:55