Indukcja matematyczna- nie miałem tego na lekcji proszę o dobre rozwiązanie
Łukasz94: 2.korzystając z zasady indukcji matematycznej , wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n 2 *
5n − 2 jest podzielna przez 4
27 lis 14:14
27 lis 14:17
MathGym: Dużo pisania, żeby to tutaj rozwiązać. Myślę, że po obejrzeniu zrozumiesz jak myślisz logicznie
27 lis 14:17
Łukasz94: akurat na tym linku jest wgl inny przykład nie związany z tym przykładem
27 lis 14:19
Tomek.Noah: tam jest 10n−2?
27 lis 14:24
Łukasz94: 2 * 5n − 2
27 lis 14:27
Tomek.Noah: aaa no teraz spoko
27 lis 14:30
Tomek.Noah:
2*5
n−2
4|2*5
n−2
dla n=1 2*5−2=8 4|8
2*5
n−2=4s gdzie s∊N bo n∊N
2*5
k+1−2=2*5
k*5−2=10*5
k−2=2*5
k−2+8*5
k−8+8=4s+4(2*5
k−2)+8=4s+16s+8=4(5s+2) no to chyba
jakos tak trzeba robic

ale niech ktos kompetentny to oceni
27 lis 14:35
MathGym: Trzeba było powiedzieć, aby ktoś rozwiązał ci zadanie a nie wytłumaczył działanie indukcji
matematycznej (analogia tam jest)
28 lis 11:50