Równania wielomianowe
Guzik: Cześć! Mam do Was ogromną prośbę. Nie było mnie ostatnio na lekcji i kompletnie nie wiem, jak
obliczyć te 3 równania. Pomożecie?
a) 5x(x
2+1) − (3x+1)
2= −2x
2− x −3
b) 2(x
2−1)
2+ x(2x+3)
2= 11x
2 + 14x
c) (3x−2)
2+ 4x(1−x
2)= 6 − 5x
4
Do przykładu b i c jest wskazówka :
Wyłącz najpierw wspólny czynnik przed nawias
Z góry dziękuję Wam za pomoc
27 lis 14:01
Aga: Najpierw wykonaj wskazane działania , zredukuj wyrazy podobne i przenieś wszystko na lewą
stronę. Wtedy trzeba zastosować jedną z wielu metod rozwiązywania równań wielomianowych.
27 lis 14:12
Guzik: W pierwszym jest 5x3 − 7x2 − 2x + 2 = 0
W drugim 2x4 + 4x3 − 3x2 − 5x +2 = 0
A w trzecim 5x4 − 4x3 + 9x2 − 8x − 2 = 0
I co dalej?
27 lis 15:01
imralav: no chyba szukasz pierwiastków ; )
27 lis 15:03
Guzik: No raczej, ale jak kiedy jest do 4 potęgi? Jak to ogarnąć?
27 lis 15:04
imralav: Ja bym wyciągał przez nawiasy x jak najwyższego stopnia, ale nie jestem pewien, poczekajmy na
kogoś, kto zna się lepiej.
27 lis 15:07
Guzik: Ale i tak za nawiasem zostanie 2, więc to nie bardzo się zda. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
27 lis 15:08
imralav: Przeliczyłem pierwszy podpunkt i wyszło 5x3 − 7x2 + 2 = 0, bez −2x, mógłbyś to jeszcze raz
sprawdzić?
27 lis 15:10
Guzik: 5x3 + 5x − (9x2 + 6x + 1) = −2x2 − x − 3
5x3 + 5x − 9x2 − 6x − 1 = −2x2 − x − 3
5x3 − 7x2 − 2x + 2 = 0
27 lis 15:14
sushi_ gg6397228:
5x3 + 5x − 9x2 − 6x − 1 = −2x2 − x − 3
kolor czerwony sie kasuje
27 lis 15:16
Guzik: ok, już ogarniam
27 lis 15:17
imralav: 5x3 + 5x − 9x2 − 6x − 1 = −2x2 − x − 3
5x3 − 9x2 − x − 1 + 2x2 + x + 3 = 0
5x3 − 7x2 + 3 = 0
nie tak powinno wyglądać?
27 lis 15:17
Guzik: to pierwszy przykład cały udało mi się rozwiązać. A te 2 kolejne?
27 lis 15:18
Guzik: tak tylko zamiast 3 to 2
27 lis 15:18
imralav: no tak, bezmyślnie przepisałem, na prawde przydałaby się funkcja edycji bądź usuwania swoich
postów ; p
27 lis 15:19
imralav: i ostatecznie ile wyszło Ci w pierwszym podpunkcie?
27 lis 15:20
Guzik: x= 1
x1= 1 − √11 / 5
x2= 1 + √11 / 5
27 lis 15:23
Guzik: Hm, to jak zrobić te kolejne?
27 lis 15:24
Guzik: Bo w tych kolejnych już obowiązuje inna zasada, której niestety nie miałam okazji poznać
27 lis 15:30
Guzik: o mamo, nie miałem*
27 lis 15:30