19 mar 20:42
Basia: Chyba chciałaś Eto, żeby Ci to podrzucić na górę.
Chciałaś to masz ! Oczopląsu nie dostaniesz ?
Może lepiej nie ryzykuj !
Pozdrawiam. Idę na herbatkę i nie tylko.
19 mar 21:31
Mickej: namieszałaś kobieto

co do zad to wystarczy ci chyyba tyle
3W(x)=3(x
3 - 3x
2 +5x -2)
zad 2
b)
x
6+7x
5+6x
4=0
x
4(x
2+7x+6)=0 z nawiasu liczysz delte i w postaci iloczynowej
19 mar 21:33
jusiu: zadanie 2.
a) 3x4-12x2=3x2(x2-4)=3x2(x+2)(x-2)
b) x6+7x5+6x4=x4(x2+7x+6)=x4(x+6)(x+1)
c) x4+x3-4x2-4x=x3(x+1)-4x(x+1)=(x3-4x)(x+1)=x(x2-4)(x+1)=x(x-2)(x+2)(x+1)
wystaczą takie wyniki, czy chcesz wyjaśnić co skąd się wzięło?
19 mar 21:34
jusiu: zadanie 5.
musisz pierwszy wielomian podzielić przez (x+2)
jak to zrobisz powinno wyjść:
(x3-5x2-2x+24):(x+2)=x2-7x+12
x2-7x+12, z tego wyliczas pierwiastki, można za pomocą delty, można też za pomocą wzorów
viete'a.
x2-7x+12=(x-5)(x-2), czyli pozostałymi pierwiastkami są liczby 2 i 5
19 mar 21:39
jusiu: W zadaniu 6 musisz obliczyć resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez x+2.
To znaczy tyle samo, co obliczenie w(-2)
19 mar 21:44