;)
jasiek : wyznaczyć wartość, dla ktorej wektor A+B jest prostopadły do C jeżeli :
A=(3,1,−3) B=(4,−3,1) C=(−2,3,5)
jakieś wskazówki ?
27 lis 13:53
jasiek : nikt nie pomoże ?
27 lis 14:16
AS: A + B = [3,1,−3] + [4,−3,1] = [7,−2,−2] = u
v = [−2,3,5]
Obliczam iloczyn wektorowy
u x v = [7,−2,−2] x [ −2,3,5] = [−4,−31,17]
27 lis 15:08
jasiek : i to jest wynik już ? przypadkiem z iloczynu skalarnego nie trzeba skorzystać ?
27 lis 15:19
AS: Przepraszam,ale przyjąłem błędną interpretację zadania.
Szukałem wektora prostopadłego do A i B równocześnie,
zamiast wartości liczbowej.
A tu należąło skorzystać z wzoru na kąt między dwoma wektorami
| | ax*bx + ay*by + az*bz | |
cos(fi) = |
| |
| | |a|*|b| | |
Poniewaz fi ma być równe 90
o ,a cos(90
0) = 0 mamy zależność
ax*x + ay*by + az*bz = 0
W naszym przypadku
[7,−2,−2]o[−2,3,5] = −14 − 6 −10 = −30
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.
27 lis 16:13