Indukcja matematyczna i obliczanie długości przekątnej prostokąwa
Łukasz94: 1.Oblicz długośc przekątnej prostokąta, którego pole wynosi 16 cm2, a obwód jest równy 20 cm.
2.korzystając z zasady indukcji matematycznej , wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n 2 *
5n − 2 jest podzielna przez 4
27 lis 13:50
ICSP: Nie ogarniam

Pierwsze zadanie z podstawy a drugie ze studiów
27 lis 13:52
longcatt: Co do pierwszego ab=16 i 2a+2b=20 podstaw i gotowe
27 lis 13:55
longcatt: potem z pitagorasa przekątną
27 lis 13:56
Łukasz94: czyli a= 10−b
(10−b)*b=16
10b−b2=16
i co teraz? mam liczyć p?
27 lis 13:57
ICSP: 16 na drugą stronę i liczysz pierwiastki.
Pamiętaj tylko że b>0 z przyczyn oczywistych.
27 lis 14:00
młody94: nie ogarniam
27 lis 14:01
młody94: nie pomogę Ci
27 lis 14:02
longcatt: Δ=36
√Δ=6
x1=2
x2=8
i potem podstaw do a
27 lis 14:02
Łukasz94: ICSP mógłbyś mi napisać to? jak mam dać 16 na drugą stronę?
27 lis 14:02
Łukasz94: a dobra dobra już wiem, dzięki. tylko z tą indukcją matematyczną muszę się uporać
27 lis 14:03
longcatt: sory tam miało być b1=2 i b2=8 mój błąd i a1=2 a2=8 więc boki mają 2 i 8
27 lis 14:03
longcatt: potem 22+82=x2 gdzie x− przekątna
więc x=2√17
27 lis 14:04