Równania i nierówności kwadratowe
Marta:
1. Wskaż które z poniższych równań ma dokładnie 1 rozwiązanie.
A. (17x−4)(x+15)=x=15
B. 512(x−17)2=0
C. −512(x−17)(17x+512)=0
D. 512x2=17
2. W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest krótsza od przeciwprostokątnej o 3,
a druga jest krótsza od przeciwprostokątnej o 1. Wynika stąd że przeciwprostokątna ma długość:
A. 4+√6
B. 4
C. 1+√6
D. 4−√6
3.Wśród rozwiązań nierówności x2+3x10≤0:
A. są trzy liczby naturalne
B. są dwie liczby naturalne
C. jest sześć liczb naturalnych
D. Jest siedem liczb naturalnych
27 lis 13:50