wiem ze to forum matematyczne ale moze da rade ktos pomóc
bobo: Ile ciepła musi pobrać lód o masie m=720 g i temperaturze −10 C, aby zamienił się w wodę o
temperaturze
15 C? (ciepło właściwe lodu c = 2220 [J/(kg K)], ciepło topnienia lodu cprzem = 333000 [J/kg],
ciepło
właściwe wody c = 4190 [J/(kg K)])
27 lis 13:43
bobo: pomoże ktoś albo poda jakaś stronkę gdzie można to rozwiązać
27 lis 13:53
Tomek.Noah: ja ci pomoge

c
L−cieplo walsciwe lodu
L−cieplo topnienia lodu
c
w−cieplo wl wody
t
0=temp topnienia naszego lodu

t
k=temp koncowa wody

Szukane jest cieplo

Q
1=mc
L(t
0−t
k)
Q
2=mL
Q
3=mc
w(t
k−t
0)
Q=Q
1+Q
2+Q
3
Q=m(c
L(−t
k)+L+c
wt
k)
wstaw i wylicz
27 lis 14:09
Tomek.Noah: pamietaj zeby Celcjusze na Kelwiny zamienic
27 lis 14:10
Tomek.Noah: widzisz chochlik

Q=m[c
L(t
0−t
k)+L+c
w(t
k−t
0)]
27 lis 14:14
bobo: czyli mam skorzystac z tego ogolnego w/w wzoru czy tego wczesniejszego
27 lis 14:17
bobo: a dałbyś rade rozkminić jeszcze 2 zadanka
27 lis 14:20
Tomek.Noah: z tego poprwaionego
27 lis 14:20
Tomek.Noah: to zalezy wrzuc moze ktos rozwiaze
27 lis 14:20
bobo: Jednym ze sposobów zapobieżenia zbyt silnemu wychłodzeniu garażu w czasie silnego mrozu jest
umieszczenie w nim zbiornika wypełnionego woda. Przyjmij, ze zbiornik zawiera 125 kg wody o
temperaturze początkowej 20 C. a) Ile energii musi oddać do otoczenia ta ilość wody aby w
całości
zamarznąć? b) Jaka będzie najniższa możliwa temperatura otoczenia i wody przed jej całkowitym
zamarznięciem?
27 lis 14:21