Ciągi
Malwinka: Pomóżcie

W ciągu geometrycznym nieskończonym suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest
równa 15, a suma kwadratów tych wyrazów jest równa 153. Oblicz sumę wszystkich wyrazów
tego ciągu.
19 mar 20:36
Basia:
napisz wzór ogólny na n-ty wyraz ciągu geometrycznego
i na tej podstawie zapisz a3, a następnie a1 + a3
czekam na odpowiedź
19 mar 20:46
Malwinka: an = a1* qn-1
a3 = a1*g2
a1 + a3 = a1 + a1*q2
19 mar 20:57
Malwinka: Co dalej?
19 mar 21:02
Basia: dobrze tylko jeszcze a1 wyłączymy przed nawias
a1 + a3 = a1(1 + q2)
stąd:
a1(1+q2) = 15
--------------------------
teraz zapisz
a12 + a32
19 mar 21:02
Malwinka: a12 + (a1*g2)2
19 mar 21:05
Basia: dobrze, ale podnieś wyrażenie w nawiasie do kwadratu
19 mar 21:07
Eta: Już to dzisiaj liczyłam u "Lola" zobacz
19 mar 21:09
Malwinka: a12g4
19 mar 21:09
19 mar 21:11
Basia: bardzo dobrze
czyli
a12 + a32 = a12 + a12*q4 = a12(1+ q4)
stąd
a12(1+q4) = 153
---------------------------------
z pierwszego musisz teraz wyznaczyć a1 i podstawić do drugiego
potrafisz ?
19 mar 21:12
Basia: Malwinko, wolisz sama to zrobić czy skorzystasz z rozwiązania Ety ?
Jeśli chcesz sama to róbmy dalej.
19 mar 21:14
Basia: Witaj Eto !
Tak to bywa. Nie sposób wszystkie posty przejrzeć.
19 mar 21:15
Malwinka: No tak. Już skończyłam

Dziękuje

za pomoc
19 mar 21:26