PRawdopodobienstwo
:): Mam problem z 1 podpunktem zadania, które brzmi:
W urnie jest pięć kul o numerach 1,2,3,4,5 losujemy kolejno 4 kule zwracajac za kazdym razem
wylosowana kule do urny. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze:
c) trzy wylosowane na końcu kule maja takie same numery
prawidlowa odpowiedz wg ksiazki to 125 jednak mnie wychodzi 1125 moze mi ktos
wytlumaczyc, jak zrobic ten podpunkt?
27 lis 12:40
Sandi: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Moim zdaniem P= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 125 | |
27 lis 12:51
:): czyli nie przejmowac sie odpowiedzia w ksiazce?
27 lis 12:52
ehh: dobrze jest, P=1/25
27 lis 12:55
Sandi: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A nie , zaraz P = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 25 | |
27 lis 12:55
Sandi: bo pierwsza liczba bedzie obojetnie jaka
27 lis 12:55
Xiaowi: książka kłamie
27 lis 12:56
ehh: |Ω|=54=625
|A|=5*(5*1*1*1)=25
P(A)=25/625
P(A)=1/25
27 lis 13:00