ile jest wszystkich licz trzycyfrowych : a)parzystych b)podzielnych przez 5
pomocyyyyyy: ile jest wszystkich licz trzycyfrowych :
a)parzystych
b)podzielnych przez 5
19 mar 20:30
kamil: a) policz ile jest wszytskich liczb trzy cyfrowych i podziel ta liczbe przez 2
b) -//- i podziel ta liczbe
przez 5
19 mar 20:34
Mickej: a) rozwiąż taką nierówność
2n≥100
2n<1000 domyslam sie że teraz zajażysz

b)5n≥100
5n<1000
19 mar 20:34
Basia:
parzyste to podzielne przez 2 czyli mają zapis an = 2n
an = 100 (najmniejsza trzycyfrowa parzysta)
2n = 100
n = 50
an = 998 (największa trzycyfrowa parzysta)
2n = 998
n = 499
czyli 499 - 49 = 450
podzielne przez 5 mają zapis bn = 5n
dalej tak samo
19 mar 20:36